Cpanel, linux işletim sistemi ile birebir uyumlu çalışıp, sitelerinizi kolay kontrol etmenizi sağlayan özel bir yönetim paneldir. İsmi "Control Panel" kelimesinden gelmektedir. cPanel ile birlikte WHM isimli ana yönetim yazılımı da yüklenmektedir. WHM üzerinden oluşturulan hesaplar client hesap olarak adlandırılır.
Cpanel, web sitenizin dosyalarını, veri tabanlarını ve daha onlarca şeyi kolaylıkla kontrol etmenizi sağlar. Bunun yanında cpanel üzerinden kolaylıkla ftp hesapları oluşturabilirsiniz veya şifrelerini değiştirebilirsiniz.
Cpanel kurmak için öncelikle vds,vps veya paylaşımlı hosting sahibi olmanız lazım ondan sonra aşağıdaki adımları uygulayarak kurabilirsiniz.
Cpanel kolay kullanımı ve kullanıcı dostu ara yüzü ile en çok kullanılan yönetim panelidir. Kullanım ara yüzü karışık olmaması aradığımızı hemen bulmamıza yardımcı oluyor. Diğer bazı faydaları ise şunlar;
ve bunun yanında onlarca özelliğe mevcut.
Cpanel ücretli bir yazılım olduğu için lisans olmadan çalışmayabilir. Lisans almak için cpanel.net resmi sitesine girip size uygun lisansı seçip alabilirsiniz veya herhangi bir aracı kurumlardan lisans anahtarınızı alabilirsiniz.
Cpanel resmi sitesinde 15-50 dolar arası değişirken alternatif sitelerde bu fiyatlar daha düşük olabilir.
Şu anda resmi sitesindeki fiyatlar şöyle;
fiyatları şu anki güncel kur ile böyle.
Tüm cpanel lisansları sunucuya uyumludur. Burada asıl kaç adet site barındıracağınıza bağlı. Eğer 3 site barındırcaksınız 22 dolar olan paket uygun olacaktır. Veya site sayınız çok fazlaysa ona göre paket seçmelisiniz.
Cpanel lisans aktifleştirme işi oldukça basit. Sunucunuza girip ssh bölümüne /usr/local/cpanel/cpkeyclt kodu yazmanız halinde lisans aktif olacaktır.
Cpanel lisans sorgulama işlemi oldukça basit. İlk önce https://analiz.r10.net/cpanel-lisans-kontrolu adresine girin. Sunucunuzun veya cpanele eklediğiniz alan adını girin ve sorgula butonuna tıklayın.
Cpanel lisansı her ne kadar kendi sitesinden almak güvenli olsada, artan dolar kuru nedeni ile Türkiye’de yaşayan insanlar almakta zorluk yaşayabiliyorlar. O yüzden alternatif arayışına giren insanlar güvensiz alternatiflere yönelip crackli cpanel alabiliyorlar. Bu yüzden güvenli yerlerden almak daha doğru olacaktır. Veya cpanel yerine plesk,directadmin gibi paneller kullanmak daha sağlıklı olacaktır.
Cpanel lisans hatası her ne kadar nadir karşılaşan bir hata olsada çözümü oldukça basit. İlk başta cpaneli kurduğumuz program aracılığı ile tekrar sunucuya bağlanıp /usr/local/cpanel/cpkeyclt komutunu yazarak enter diyoruz ve sorun çözülmüş oluyor. Eğer sorun çözülmedi ise lisans aldığınız yerle iletişim kurmanız gerekmektedir.
Cpanel ve plesk birbirlerine çok benzeyen iki paneldir. Plesk cpanele göre biraz daha karışıkken, cpanel daha sadedir. Bu iki panel arasındaki en büyük fark plesk panel hem windows hemde linux sunucuya kurulabilir, cpanel ise sadece linux işletim sistemine kuruluyor.
Cpanel güncelleştirme işlemi site sağlığı için oldukça önem taşımaktadır.
Bundan sonra şu adımları yapmalıyız.
Cpanel Kontrol Paneli ücretli ve aylık ödemeli bir kontrol panelidir. Ücretsiz sürümü kısa süreli bir deneme ardından bitmektedir.
https://example.com:2083 Alan adınızın sonuna :2083 yazılarak cPanel hesabınıza bağlanabilirsiniz.
cPanel üzerinde Gelişmiş bölümünde bulunan “Cron İşleri” kısmına tıklayarak işlemlerimize başlayabiliriz.Buraqdan gerekli ayarları yaptıktan sonra Cron işlemlerinin, doğru bir şekilde çalıştığını ya da hata verdiğini size bildirmesini istiyorsanız ilk olarak mail adresi girmeniz gerekmektedir. Eğer bir mail adresi girmek istemezseniz sistemde tanımlı olan mail adresi kullanılacaktır.
Cpnael Güvenlik menüsünde SSL/TLS Status simgesine tıklayınız ardından Run AutoSSL butonu aracılığıyla SSL sertifikanızın kurulumunu tetikleyiniz.