Htaccess, web alanınızda dizin yetkilendirmeleri ve kısıtlamaları başta olmak üzere birçok önemli ayar değişimini yapmanıza olanak sağlayan konfigürasyon dosyasıdır.
Bu dosya aracılığıyla vereceğiniz komutlar sayesinde her bir klasörün erişimini ayrı ayrı kontrol edebilme imkanına sahip olursunuz. Ayrıca yine “Htaccess dosyası” aracılığıyla SEO uyumlu bağlantılar oluşturabilir ve hata sayfalarını kendi belirlediğiniz sayfalara yönlendirebilirsiniz.
Htaccess ana dizinde yer alan düzenlenebilir bir dosyadır. Panelinizden ya da FTP üzerinden bu dosyaya ulaşıp değiştirmek istediğiniz parametreleri düzenleyebilirsiniz.
Htaccess dosyası ile yapabilecekleriniz başlıca şu şekilde sıralanır;
https://analiz.r10.net/htaccess-olusturucu adresinden ulaşabileceğiniz Htaccess oluşturucuda genel sekmesi altındaki dizin listeleme ve açılış sayfası satırlarını sitenize uygun bir şekilde düzenleyin.
Yönlendirme (Rewrite) Kuralları sekmesi altındaki yönlendirme dizini, SSL, Hotlink koruması ve www ön eki seçeneklerini gözden geçirip sitenize uygun düzenlemeleri yapın.
Dosya önbelleklemeyi aktif hale getirmek istiyorsanız “Önbellek” sekmesinden ilgili kutucuğu işaretleyin. Ardından uzantıları kontrol edin ve dosyanın zaman aşımına uğrayacağı süreyi belirleyin.
Engellemek istediğiniz bir bot bulunuyorsa Bot & IP & Ziyaretçi Engeli sekmesi altında bulunan kutucukları işaretleyin.
Özelleştirilmiş hata sayfaları kullanmak istiyorsanız “Hata Sayfaları” sekmesi altından hangi hata sayfasını hangi linke yönlendirmek istediğinizi belirleyin.
Oluştur butonuna tıklamanızın ardından sayfanın altında çıkacak olan kodları Htaccess dosyanızın içerisine yapıştırın ya da bir not defteri dosyası açıp bu kodları yapıştırdıktan sonra dosyayı “.htaccess” olarak adlandırın.
Htaccess dosyanızda kullanabileceğinizi bazı kod örnekleri şu şekildedir;
Siteniz barınan resim, müzik ya da video gibi görsel içeriklerin başka sitelerde sizin sunucunuzun üzerinden gösterilmesini istemiyorsanız Hotlink korumasını etkinleştirebilirsiniz. Dilerseniz sizin sitenizdeki görseller başka bir sitede gösterilmek istenildiğinde bir uyarı resmi görülmesini de sağlayabilirsiniz. Bu ayar için .htaccess dosyanıza eklemeniz gereken kodlar şunlardır;
RewriteEngine on RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^$ RewriteCond %{HTTP_REFERER} !^http://([-a-z0-9]+.)?alan adınız[NC] RewriteRule .*.(zip|mp3|avi|wmv|mpg|mpeg)$ //***uyarı resmini url [R,NC,L]
404 gibi olası hatalarda klasik hata sayfaları yerine özelleştirildiğiniz hata sayfasının gösterilmesini istiyorsanız kullanmanız gereken kod şöyledir;
ErrorDocument 404 /yenihatasayfasi.html
Htaccess dosyası güvenlik önlemleri, yönlendirmeler, dizin izinlerini düzenlemek vb. işlemler için kullanılır.
Bu dosya web alanınızın ana dizininde yer alır. “Public_html” klasörü altında dosyanızı bulabilirsiniz. Ana dizinde böyle bir dosya bulunmuyorsa Htaccess oluşturucu aracını kullanarak elde ettiğiniz kodlarla bir “.htaccess” dosyası oluşturabilir ve ana dizininize atabilirsiniz.