IP Reverse DNS Sorgulama

IP Reverse DNS sorgulama işlemi bir IP adresiyle ilişkilendirilmiş olan alan adını ya da alt alan adını çözümlemeyi sağlar.

Bu aracı kullanarak IP sorgulamanın tam tersi olan işlemi gerçekleştirmiş olursunuz. IP sorgulamada alan adı üzerinden IP tespit edilirken IP Reverse DNS sorgulamada IP üzerinden bağlı olan alan adı tespit edilir.

Reverse (Ters) DNS Nedir?

Reverse DNS’in Türkçe karşılığı “Ters alan adı kaydı” olarak tanımlanır. Reverse DNS bir ip adresinin bir alan adı ya da alt alan adı ile eşleştirilmesi olarak açıklanır. A kaydı bir alan adına ip adresine çözümlerken Reverse DNS kaydı ise ip adresini alan adına çözümler.

Ters DNS Neden Gereklidir?

Ters DNS alan adınıza bağlı e-posta adresinizden gönderdiğiniz maillerin güvenliği için önemlidir. Reverse DNS sayesinde mailinizin ulaştığı alıcı sunucu IP adresinin hangi sunucuya ait olduğunu sorgulayabilir. Bu kontrolün gerçekleşmesi alıcı sunucu tarafından mailinizin “güvenli” olarak algılanmasını sağlayacaktır.

Bu kaydın gerçekleştirilmemiş olması halinde Gmail, Hotmail gibi popüler mail sağlayıcılar başta olmak üzere birçok mail servisi gönderdiğiniz e-postaları kabul etmeyecektir. Her 100 firmanın 90’ı Ters DNS kaydını kontrol etmektedir.

Ters DNS Nasıl Oluşturulur?

Ters DNS oluşturmak için sunucu yönetim ekranına erişiminiz olması gerekir. Sunucu yönetim ekranını açtıktan sonra izlemeniz gereken adımlar şunlardır;

  • Hizmetinize bağlı olan IP adreslerini listeleyin.
  • Ters DNS oluşturacağınız IP adresinin “Reverse DNS” sütununa gelin.
  • “Ters DNS değiştir” tuşuna tıklayın ve yeni kaydı oluşturun.

PTR Kaydı Nedir?

PTR kaydı teknik olarak A kaydının tam tersi olarak tanımlanır. Bu kayıt ip adresini sorgulayarak ilişkilendirildiği alan adının çözümlenmesine olanak tanır. Bu sayede bir mail gönderdiğinizde karşı sunucu bu maili gönderen adresin güvenilir olup olmadığını kontrol edebilir.

PTR Kaydına Neden Gerek Duyulur?

PTR kaydı mail gönderirken karşı sunucunun gelen e-postayı “güvenli” olarak algılayabilmesi için gereklidir. Bu kaydın gerçekleşmemesi halinde birçok mail servisi gönderdiğiniz e-postaları kabul etmeyecektir. Firmaların bu kontrolü gerçekleştirmesinin amacı SPAM gönderilerine ve olası dolandırıcılıkların önüne geçmektir.

Sıkça Sorular Sorular

Reverse DNS kaydı oluşturma işlemi “Sunucu Yönetim” ekranından gerçekleştirilmektedir. Bunun için sunucu yönetim ekranında hizmetinize ait olan ip adreslerini listeleyin.

Reverse DNS kaydı oluşturacağınız IP’yi seçip “Reverse DNS” sütunundan değiştiri seçin ve kaydınızı oluşturun.

PTR sorgulama işlemini gerçekleştirmek için Windows sistemine dahil olan nslookup’ı kullanabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler şunlardır;

  • Başlata “cmd” yazıp ENTER tuşuna basın.
  • Açılan komut satırı penceresine “nslookup” yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra sorgulamak istediğiniz ip adresiniz yazın.
  • Linux ya da Mac kullanıcısıysanız digi ile PTR sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için şu adımları izlemelisiniz;
  • Ctrl – Alt ve T tuş kombinasyonuyla Terminal’ı açın.
  • "dig -x” yazıp bir satır boşluk bıraktıktan sonra sorgulamak istediğiniz ip adresini yazın.

R10 IP Reverse DNS sorgulama aracı size ücretsiz bir şekilde çevrimiçi PTR sorgulama imkanını sunmaktadır. 

0 / 50
Kalan Sorgu Limiti